Հանրապետություն
Հասարակություն
Ներքին կյանք
Արտաքին քաղաքականություն
Տնտեսություն
Սոցիում
Մշակույթ
Գիտություն
Կրթություն
Առողջապահություն
 
Պաշտոնական
Նախագահ
Ազգային ժողով
Կառավարություն
ԱԳՆ
ՊՆ
Մայր Աթոռ
Այլք...
 
Երևան
Մարզեր
ԼՂՀ
Աշխարհ
Զանազան

03.06.2020
ԼՂՀ


Հացահատիկի բերքահավաքը մոտենում է եզրագծին

Առջեւում եգիպտացորենի, հնդկացորենի, սիսեռի եւ կտավատի հունձն է

Դավիթ ՄԻՔԱՅԵԼՅԱՆ
d.miqayelyan@hhpress.am


Հանրապետությունում ավարտին է մոտենում հացահատիկայինների հունձը, որն այս տարի սովորականից 20 օր էլ շուտ էր մեկնարկել։
Հողի սեփականատերերն ու վարձակալները, ոլորտի պատասխանատուները գո՞հ են արդյոք բերքահավաքի արդյունքներից, արդարացե՞լ են նրանց ակնկալիքները։ Այս մասին «չափավոր զգուշությամբ» են արտահայտվում ինչպես հացագործները, այնպես էլ գյուղատնտեսության մասնագետները, որոնք ցանքաշրջանառությունից մինչեւ բերքահավաք քաջատեղյակ են գործընթացին եւ տարվա կտրվածքով, բնականաբար, «ծանրութեթեւ են անում» կատարված աշխատանքը։ Ոմանք գոհ են բերքատվությունից, որոշները՝ դժգոհ։ Եվ, ինչպես ասում են, դրանք իրենց օբյեկտիվ եւ սուբյեկտիվ պատճառներն ունեն։ Իսկ, ընդհանուր առմամբ, եթե հաշվի առնենք բնակլիմայական պայմանների հետեւանքով արձանագրված իրողությունները, ինչի մասին հատկապես բարձրաձայնում են մասնագետները, «հացագործները փորձություններն ու դժվարությունները հաղթահարելով՝ հաջողությամբ են քննություն բռնել»։
Գյուղատնտեսության փոխնախարար Վիլեն Ավետիսյանի հավաստմամբ՝ մինչեւ հիմա շուրջ 60 հազար հեկտարի վրա հունձ է կատարվել, ու 104 հազար տոննա համախառն բերք է ամբարվել։ Նրա խոսքով՝ հեկտարի միջին բերքատվությունը նախորդ տարվա համեմատ նվազել է 2 ցենտներով (չնայած առանձին ցանքատարածքներից հեկտարի հաշվով մինչեւ 60 ցենտներ հացահատիկ է ստացվել)։ Եվ բերքատվության տեսանկյունից այդ գործընթացը փոխնախարարը «հիմնավորում է» անբարենպաստ եղանակով, մասնավորապես՝ սակավ տեղումներով եւ կարկտահարության hասցրած վնասներով։ Նա չի բացառում նաեւ որոշ սեփականատերերի կողմից մշակաբույսերի նկատմամբ պահանջվող ագրոկանոնների պահպանման, հատկապես մոլախոտերի դեմ ոչ արդյունավետ պայքարի իրականացման հանգամանքը, ինչը բացասաբար է անդրադարձել բերքատվության վրա։
Վ. Ավետիսյանի համոզմամբ՝ հացագործներն այդ ամենից անհրաժեշտ հետեւություններ պիտի անեն եւ այժմվանից բազմակողմանիորեն նախապատրաստվեն աշնանացանին։ «Այսօրվա դրությամբ ընդամենը 5 հազար հեկտար ցանքատարածք է մնում հնձելու, ինչը, ամենայն հավանականությամբ, վերջին մեկ շաբաթում ավարտին կհասցվի,–ասում է փոխնախարարը։–Դրան զուգահեռ հանրապետությունում սկսվել է նաեւ հնդկացորենի, սիսեռի եւ կտավատի բերքահավաքը։ Առաջին արդյունքները հուսադրող են։ Հատկապես առատ բերք է ակնկալվում եգիպտացորենի փարթամ դաշտերից, ինչին նպաստել են վերջին օրերին տեղացած անձրեւները։ Իսկ արդյունքների մասին կարող ենք խոսել աշնանը, երբ համախառն բերքը դաշտից անկորուստ տուն կտեղափոխվի»։

12-07-2019





03-06-2020
Բնակարանների շուկայական արժեքի եւ գույքահարկի հավասարակշռումն անհրաժեշտ է
Օրերս կառավարությունն ընդունել է որոշում, որով նախատեսվում է 2021 ...


03-06-2020
ԱԺ-ի դերը սահմանադրական փոփոխությունների հարցում
Ինչ խնդիրներ կան խորհրդարանական կառավարման համակարգի կայացման ճանապարհին



03-06-2020
Հայաստանում հաստատվել է COVID-19-ի 515, մահվան 12 նոր դեպք
Հայաստանում հունիսի 3-ին, ժամը 11:00-ի դրությամբ հաստատվել է կորոնավիրուսային ...


03-06-2020
Մայրությունը չի կարող լինել առօրյա
«Եւ մոռցաք այն մխիթարութիւնն որ ձեզ հետ ինչպէս որդիների ...


03-06-2020
Դիմակ կրելն անհրաժեշտ է, բարեկամնե՛ր
Մի քիչ մարդասեր ու կարգապահ լինելը մեզ չի ...


03-06-2020
Որտե՞ղ է ընկել արտասովոր երկնաքարը
Պարզաբանում է Բյուրականի աստղադիտարանի տնօրենը

«Առհասարակ, եթե ...


03-06-2020
Մտքում՝ Աստված, ձեռքին՝ գրիչ
Հայ անվանի գրող Պերճ Պռոշյանի ծննդյան օրվա առթիվ

Սիրում ...



03-06-2020
Միջնադարյան խազերի վերծանման թեման այսօր էլ է օրակարգում
Հայ երաժշտական մտածողության հիմնական ...

03-06-2020
Ուխտագնացություն Բերդաձոր
Մայիսի 30-ին Քաշաթաղի շրջանի մի խումբ ...

03-06-2020
Լիբիայում հակամարտությունները նոր փուլ են մտնում
Լիբիայում շարունակվում են հակամարտությունները, ...

03-06-2020
Լեւոն Արոնյանի հերթական մեկնարկը
Լեւոն Արոնյանը պատրաստվում է մասնակցել շախմատի ...
USD
EURO
RUR
GEL
Եղանակը Երևանում
գիշերը +12... +14
ցերեկը +26... +28

Մեր մասին
Կապ
   Արխիվ

© 2006 Copyright Hayastany Hanrapetutyun daily © 2006 Design and development by WEBMAKER STUDIO